Úspěch žákyně ZŠ Křivoklát v soutěži v anglickém jazyce

Úspěch žákyně ZŠ Křivoklát v soutěži v anglickém jazyce
20. 03. 2024

Úspěch žákyně ZŠ Křivoklát v soutěži v anglickém jazyce

   Výjimečný úspěch zaznamenala Základní škola v Křivoklátě, když se naše žákyně Rozálie Friebertová umístila na třetím místě v prestižní soutěži v anglickém jazyce. Tato soutěž, která svedla dohromady nejlepší žáky ze všech základních škol v okrese, se konala ve středu 28. února v prostorách DDM v Čermákových sadech v Rakovníku.

   Rozálie se ve své kategorii žáků šestých a sedmých tříd propracovala mezi šest nejlepších přes náročný gramatický test doplněný o poslechová cvičení a cvičení v porozumění textu. Tuto část zvládl nejlépe reprezentant víceletého gymnázia, který si tím vytvořil tříbodový náskok na průběžně třetí Rozálii. Pouze šest nejlepších žáků postoupilo do ústní části, kde se hodnotila jazyková pohotovost, schopnost improvizace, výslovnost a umění vyprávění a popisu. Nutno podotknout, že všichni finalisté podali výborný výkon a řádně zamotali porotcům hlavy. Také Rozálie zvládla tuto část s bravurou, plynulost jejího projevu, slovní zásoba a schopnost komunikace byly nakonec oceněny celkovým třetím místem. Je to výrazný úspěch nejen pro ni, ale také pro naší školu.

   Jsme hrdí na Rozálii, že tak úspěšně reprezentovala naší školu v konkurenci jazykových tříd městských škol a dokonce žáků víceletého Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku. Tento úspěch ukazuje, že i žáci malé školy mohou dosáhnout velkých věcí a úspěchů. Navíc další naše žákyně obsadily dvanácté respektive osmnácté místo z celkového počtu čtyřiceti dvou nejlepších angličtinářů okresu Rakovník. Také ve starší kategorii osmých a devátých tříd jsme nezaostali a umístili se ve středu výsledkové listiny. Cesta do finále mezi šest nejlepších nám ale zde zůstala vzdálená.

   Soutěž v anglickém jazyce je důležitým prostředkem pro rozvoj jazykových dovedností žáků. Je to příležitost, jak se setkat s vrstevníky z jiných škol, sdílet své znalosti a zlepšovat se. Rozálie nám ukázala, že i v malé vesnické škole můžeme dosáhnout výborných výsledků. Její výkon budiž inspirací pro ostatní, aby se s chutí a zájmem věnovali studiu cizích jazyků. K takovému úspěchu je třeba nejen práce ve škole, ale také poznávání jazyka prostřednictvím filmů, hudby nebo počítačových her. Myšlení a slovní zásobu lze zlepšovat také čtením knih v angličtině nebo komunikací na sociálních sítích. Gramatický základ, stejně jako bazální slovní zásoba, včetně správného pochopení frází a idiomů však vždy vychází ze školy, která žáky do života připravuje.

   Gratulujeme Rozálii k tomuto úspěchu! Její jméno bude nyní spojeno s výjimečným výkonem, který povzbudí do dalšího studia ji i ostatní žáky, kteří chtějí angličtinou vládnout nejen ve škole, ale hlavně v životě.

Mgr. Petr Tříska